Enschede – Praktijk voor Acupunctuur en Kruidengeneeswijzen

Praktijk van Wim Nobel

Als erkend therapeut ben ik aangesloten bij Zhong

Over Wim
Mijn naam is Wim Nobel. Naast Acupunctuur beoefen ik kruidengeneeskunde en geef massages en indien nodig voedingsadviezen.

Opleidingen
Mijn opleiding begon in 1988 bij de IAAS in Amsterdam. Daarna in Utrecht en Beijing (universiteit voor TCM in China: Dongzhimen hospital) Qing Bai-Nijmegen (kruidenopleiding). Door stage’s in China, nascholingen, deelstudies en ervaring in eigen praktijk (sinds 1991) heb ik veel ervaring opgedaan. Vooral op het gebied van Pijnklachten, Gynacologie (o.a. PMS & overgangsklachten), Huidklachten en Pediatrie kan ik waarschijnlijk veel voor u betekenen.

Tarieven
Een behandeling kost € 60,00 en duurt ongeveer driekwartier tot een uur. Consulten zijn vrijgesteld van BTW.

Vergoeding
Meer informatie over zorgverzekeraars en acupunctuur vindt u op de website van Zhong

Contactgegevens

Wim Nobel

Wim Nobel

Praktijk Enschede

Borggrevelanden 33
7542 BS Enschede

N.B.: Zunabrink 12 Enschede op donderdagen

06.300.80.483
wim@acunobel.nl

Waarvoor kun je terecht bij Wim Nobel?

Specialisaties

  • Fytotherapie (kruidenleer)
  • Taiqi/Qigong (oefeningen)
  • Huidklachten

Effectieve pijnbestrijding met The Balance Method van Dr. Tan

Deze methode is zeer effectief bij het bestrijden van pijn, bewegingsbeperkingen, tintelingen en andere gewaarwordingen waar dan ook in het lichaam. Meestal is er direct een positief effect merkbaar.

Deze methode biedt t.o.v. de klassieke acupunctuur enkel voordelen:

  • Er worden geen naalden gezet op- en in de buurt van de pijnlijke plek.
  • De naalden worden bijna uitsluitend onder de ellenboog en/of knie gezet.
  • Praktisch voordeel is dat men zich zelfs bij rugklachten niet hoeft te ontkleden.
  • Na elke naald wordt er na 10 seconden gevraagd naar het effect ervan en dit is ook medebepalend voor het zetten van de volgende naald. Zo is er een voortdurende interactie met de patient om tot een optimale en direct werkende therapie te komen.

Dit alles leidt bijna altijd tot een directe verbetering van de klacht. Bij acute klachten zijn vaak 1 of 2 behandelingen voldoende. Bij chronische klachten treedt vaak direct verbetering op van de pijn en de eventuele bewegingsbeperking, hier zijn in de regel meerdere behandelingen nodig om tot een meer blijvend effect te komen Dr Tan heeft deze methode van acupunctuur al meer dan 30 jaar met veel succes toegepast in de VS bij vele soorten pijnen en andere ongemakken.

Kruidengeneeswijze (fytotherapie)

Kruidengeneeswijzen (Fytotherapie) is zo oud als de weg naar Rome. In China werd het eerste kruidenboek al voor de jaartelling geschreven. Kruiden en voedingsmiddelen zijn binnen de TCM ‘energetisch’ (Qi*) ingedeeld: op temperatuur, smaak en richting (meridiaan) en niet symptomatisch zoals in het ‘westen’. Dit levert een prachtig dynamisch systeem op. Door kennis en lange ervaring zijn de resultaten verbluffend. In dit ‘energetische’ systeem zijn alle medicinale kruiden en voedingsmiddelen beschreven. Medicinale kruiden worden bijna altijd in een formulering gebruikt om gebruik te maken van de synergie tussen de inhoudstoffen. Een kruidenvoorschrift is altijd persoonlijk en voor dat moment samengesteld. Na een korte of langere periode moet de formule worden aangepast omdat er veranderingen in het lichaam zijn: dan wordt ‘strategisch’ een andere formulering gebruikt (dit geldt m.n. voor chronische aandoeningen) Als kruiden worden voorgeschreven wordt het eet en drinkpatroon bekeken. Vaak eten/drinken mensen niet de juiste middelen die bij hun constitutie/situatie past. Een bepaald voedingsmiddel die dagelijks wordt genuttigd past soms helemaal niet bij de situatie. Wat je eet en drinkt zou in het ideale geval bij je ‘energetische’ conditie mogen aansluiten. Als het eet/drink patroon niet/niet-goed aansluit, kunnen levensmiddelen op de duur ziekmakend zijn.

taiqi (taichi) en qigong (chigong)

De Chinese bewegingsleer heeft een lange geschiedenis: er werden rotstekeningen gevonden van oefeningen die ruim van voor onze jaartelling stammen. Dat bewegen goed is behoeft geen toelichting. Belangrijk is de manier van bewegen, denk aan Yoga (India). Qigong oefeningen zijn oefeningen met en verdiepte ademhaling, een juiste houding en met aandacht. De bewegingen worden vloeiend en zonder kracht uitgevoerd. Het doel is de levensenergie Qi* beter te laten circuleren. Daardoor word je vitaler en zul je minder snel ziek worden. Spierspanning beïnvloedt de stroming van Qi* nadelig zodat ontspanning een eerste doel is. Taiqi-oefeningen komen oorspronkelijk uit de ‘martiale’ kunst en is zo’n 300 jaar oud. De bewegingen zijn langzaam, vloeiend, met aandacht en zacht. Snel uitgevoerd zijn het pareer en aanvalstechnieken, uitstekend te gebruiken voor zelfverdediging (Kong Fu). Er zijn diverse familiestylen bekend (zoals Yang, Chen, Wu, Sun, Li) waarvan de vorm verschillend is maar de principes van bewegen hetzelfde. Net als bij Qi Gong is het doel om de circulatie van Qi* te verbeteren maar nu kan de Qi ook extern, voor zelfverdediging, worden toegepast.

Laat hier je eigen ervaring achter

0 reacties